appenzeller kleur
Algemeen beeld
Middelgrote, vrijwel vierkant gebouwde, in alle opzichten harmonisch ontwikkelde, krachtig gespierde en levendige hond met een humoristische expressie.

Grootte
Schofthoogte reuen 52 - 56 cm;  getolereerd 50 - 58 cm
Schofthoogte teven 50 - 54 cm;  getolereerd 48 - 56 cm

Gewicht
Reuen 30 tot 32 kg
Teven 25 tot 28 kg

Hoofd
In afmeting harmonisch in verhouding tot het lichaam. Bovenschedel vrij vlak, het breedst tussen de oren en naar voren toe gelijkmatig toelopend. Lichte groef in het voorhoofd tussen de ogen. Geleidelijk verlopende stop en vrij vlakke overgang van de zijkant van de schedel naar de voorsnuit. Vrij krachtige voorsnuit, die zich naar de neus toe iets versmalt. De lengte van de voorsnuit verhoudt zich tot de lengte van de bovenschedel als 4 : 5. Zwarte neus. Schaargebit (Tanggebit is toegestaan). Lippen droog en gesloten.

Oren
Vrij hoog aangezet, aangesloten tegen het hoofd hangend gedragen, driehoekig van model. Bij attentie bij de aanzet opgetrokken en naar voren gedraaid, zodat van voren bezien het gehele hoofd tezamen met de oren uitgesproken driehoekig lijkt.

Ogen
Vrij klein amandelvormig, donkerbruin iets schuin geplaatst oog met een levendige expressie.

Hals
Van gemiddelde lengte, krachtig en droog. Diepe borst met duidelijk zichtbare voorborst.

Lichaam
Vaste en rechte rug. Rond-ovale doorsnede van de ribbenkast. De ruglijn met de benen en de bodemlijn vormen een rechthoek, waarbij de verhouding tussen de schofthoogte en de lichaamslengte 9 : 10 bedraagt. Krachtige lendenen.

Staart
Hoog aangezet, krachtig, van gemiddelde lengte, dicht behaard met iets langere beharing aan de onderzijde. Bij het gaan boven het kruis en iets zijwaarts opgerold gedragen.

Benen
Krachtige botten. Lange schuingestelde schouder, bovenarm slechts iets korter dan het schouderblad. Voorbenen van alle kanten bezien recht. Achterbenen met naar verhouding bezien lange voorvoetsbeenderen en goed gehoekte gewrichten. Korte, krachtige, goed gesloten voeten. De wolfsklauwen moeten verwijderd zijn.

Beharing
Stokhaar, stevig en vlak aanliggend, dicht en glanzend. De onderwol zwart of bruin, grijze onderwol is ongewenst.

Kleuren
Zwarte of chocoladebruine grondkleur met roestbruine en witte symmetrische aftekeningen. Roestbruine vlekken boven de ogen mogen niet ontbreken. Duidelijk zichtbare witte bles op het voorhoofd, doorlopend over de voorsnuit en deze omvattend. Wit aan de hals en de borst, dat niet onderbroken mag zijn, aan alle vier de voeten en aan de staartpunt. Het roestbruin aan de benen, ter weerszijden van het hoofd en de voorsnuit en aan de borst dient steeds tussen het wit en de zwarte of chocoladebruine grondkleur te zijn. Een nekvlek en een smalle halve witte halsring zijn toegestaan, een zeer smalle hele halsring is toegestaan, maar niet gewenst.

Gangwerk
Ruim en soepel gangwerk met een goede stuwing.

Karakter
Zelfverzekerd zonder angst, temperamentvol met een natuurlijke scherpte, slim, betrouwbaar. Aangeboren aanleg voor het hoeden en drijven van vee. Onomkoopbare en trouwe bewaker van zijn baas, huis en hof. Goed af te richten als verdedigings-, lawine- of rampenhond.

Fouten welke uitsluiten voor de fok
- Te groot of te klein.
- Het ontbreken van meerdere premolaren of molaren, over- of ondervoorbijten, hangende staart, volledig ontbreken van de roestbruine aftekening, niet toegestane kleuren, brede volledige halsring, gelaarsdheid, angst of teveel scherpte.
- Cryptorchisme of monorchisme (beide teelballen moeten zijn ingedaald).

 

Bron: www.sennenweb.nl

Heeft u vragen? Ik beantwoord ze graag!
Velden gemarkeerd met asterisks (*) zijn verplicht.
Privacy *