Bent u betrokken bij de opvang, het fokken, de koop of de verkoop van honden of katten? Dan is het voor u van belang om te weten dat op 1 maart 2002 het Honden- en kattenbesluit 1999 (HKB) in werking getreden.

Het doel van het HKB is om het welzijn te bevorderen van honden en katten die bedrijfsmatig worden gefokt, opgevangen, gekocht of verkocht. Daarom zijn er eisen gesteld aan de huisvesting van de dieren en de vakbekwaamheid van de verzorgers. Ook moet u een register van de activiteiten bijhouden.

Het HKB is een onderdeel van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren (GWWD). Het HKB blijft van kracht tot het moment waarop (in de loop van 2012) het nieuwe Besluit Gezelschapsdieren in werking zal treden.


LET WEL:
Niet alle bedrijfsmatige/professionele fokkers in de zin van het HKB zijn aangesloten bij de rasvereniging voor het ras waarmee zij fokken. Rasverenigingen stellen aanvullende eisen aan de gezondheid en het gedrag van de ouderdieren om te mogen fokken, eisen die u in het HKB niet zult terugvinden. Ook het lidmaatschap van de VBK (Vereniging van Beroepsmatige Kennelhouders) geeft geen garantie dat de fokker de aanvullende eisen voor gezondheid en gedrag van de ouderdieren onderkent én naleeft.
Kies daarom altijd voor een fokker die bij de rasvereniging is aangesloten!


© Betty Sikkema
Heeft u vragen? Ik beantwoord ze graag!
Velden gemarkeerd met asterisks (*) zijn verplicht.
Privacy *