Waar moet u op letten bij de aanschaf van een Sennenhonden pup?
Enkele tips voor wie een Sennenhonden pup wil aanschaffen:
- Lees u goed in, met behulp van alle info die er tegenwoordig op Internet beschikbaar is
- Ga praten met mensen die al een Sennenhond van het ras van uw keuze hebben
- Bezoek plaatsen waar mensen met Sennenhonden komen (shows, activiteiten van de rasverenigingen, Sennenhondenwandelingen)
- Ga op bezoek bij verschillende fokkers
- Vraag advies bij de rasvereniging
- Vraag u af of de Sennenhond van het ras van uw keuze qua karakter en behoeften bij u en uw leefstijl past
 
BELANGRIJK:
De vier Sennenhondenrassen hebben als gemeenschappelijk kenmerk in ieder geval hun zeer fraaie driekleur. Dat maakt dat menig pupkoper 'valt' voor deze rassen. Bedenk u echter dat er wel degelijk verschillen in karakter zijn tussen de vier Sennenhondenrassen! Let hier op wanneer u op zoek gaat naar een pup en laat u bijvoorbeeld niet verleiden tot de aanschaf van een Appenzeller die u wordt aangeprezen als 'kortharige Berner'. Alle vier de Sennenhondenrassen dienen op hun eigen karakter en eigenschappen te worden beoordeeld en wanneer een fokker hiertoe niet in staat is doet u er verstandig aan niet met zo'n fokker in zee te gaan.
 
Schaf een pup uitsluitend aan via de rasvereniging!
Dit is de enige manier om een pup te krijgen die qua gezondheid en karakter de best mogelijke start bij de fokker meekrijgt. De ouderdieren moeten namelijk aan een aantal gezondheidseisen voldoen, ze moeten een gedragstest hebben afgelegd, een exterieurbeoordeling hebben gehad en ook voor het fokken op zich gelden nog diverse eisen (maximum aantal nesten per oudercombinatie, maximum leeftijd van de moederhond bij het eerste nest, maximum leeftijd van de moederhond om een nest te mogen krijgen, maximum aantal dekkingen dat een reu mag doen, etc.). Allemaal met als doel het ras zo gezond mogelijk te houden en daarnaast het gedrag acceptabel te laten blijven.

Laat u niet misleiden door termen in advertenties als ‘gediplomeerd fokker’, ‘goedgekeurd door de dierenarts’, ‘voorzien van Europees paspoort’ o.i.d., dit zegt helemaal niets en het zijn vaak dit soort fokkers die de gezondheids- en karaktereisen bij het fokken naast zich neer leggen.
Een stamboom (het enige bewijs dat een pup raszuiver is) is in Nederland niets meer dan een bewijs van afstamming en zegt niets over de vraag of de oudercombinatie verantwoord is (qua gezondheid en gedrag). Een (Europees) dierenpaspoort bevat geen gegevens over de afstamming (ouders, grootouders, etc.) van de pup, deze informatie wordt uitsluitend op de stamboom vermeld. De gezondheidsverklaring van de dierenarts, welke normaliter in het dierenpaspoort wordt opgenomen, geeft geen enkele garantie op niet-zichtbare ziekten en gebreken en erfelijke afwijkingen.

Een 100% garantie op een gezonde pup kan niemand u geven, ook de fokkers van een rasvereniging niet. Pups blijven levende dieren. Maar fokkers die bij de Nederlandse rasvereniging zijn aangesloten kunnen wel garanderen dat er alles aan is gedaan om de pups op een verantwoorde manier te fokken en te laten opgroeien. En ja, op zo'n pup moet u meestal wel een tijdje wachten. Maar de echte liefhebber van een Sennenhond heeft dat er graag voor over!

Schaf een pup uitsluitend aan via de rasvereniging!
Heeft u na het doorlezen van deze algemene informatie nog vragen? Aarzel dan niet om telefonisch contact op te nemen. In een telefoongesprek kan de algemene informatie verder worden toegelicht en kunnen we specifiek ingaan op uw eigen situatie. Een goed advies bestaat nu eenmaal uit meer dan (het toesturen van) een standaardtekst en/of websitelink alleen.




© Betty Sikkema
Heeft u vragen? Ik beantwoord ze graag!
Velden gemarkeerd met asterisks (*) zijn verplicht.
Privacy *